Naar inhoud

Over

Immunobiologie van infectieziekten en kanker / Camel antilichaamtechnologie

Het onderzoek in de cel Cellulaire en Moleculaire Immunologie richt zich op een aantal onderling interagerende thema's:

  • De “myeloid cell immunobiology” groep, geleid door Prof. Dr. ir. Jo Van Ginderachter en met Prof. Dr. Geert Raes als 10% onderzoekshoogleraar, onderzoekt de diversiteit van populaties van myeloïde cellen (waaronder macrofagen, dendritische cellen en monocyten) in organen zoals de lever en tumoren, en het gebruik van deze celpopulaties en hun moleculaire markers als doelwit voor diagnose.
  • De "immunoparasitology" groep, geleid door Prof. Dr. ir. Stefan Magez en met Prof. Dr. Carl De Trez als 10% onderzoekshoogleraar bestudeert de immunopathologie van parasitaire infectieziekten (zoals trypanosomiasis, leishmaniasis en malaria) en de mechanismen die betrokken zijn bij de beheersing van parasieten, met als uiteindelijk doel de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor diagnose en behandeling van deze ziekten. Daarnaast worden structurele biologie-onderzoeken uitgevoerd naar de moleculaire interacties die betrokken zijn bij celinvasie door parasieten.
  • De "camel antibody" groep, geleid door Prof. Dr. Serge Muyldermans, heeft internationale bekendheid verworven door het bestuderen van de ontogenese en de structuur-functie-relatie van de unieke zware keten antilichamen van camelidae en ook de diagnostische / therapeutische toepassingen (inclusief bij ontstekingsziekten en kanker) van de daarvan afgeleide recombinante antigeen-bindende fragmenten met één domein, Nanobodies Nanobodies (Nbs) genoemd.